Naše zvezdice


Divna


Divna je devojka koja je bila u sistemu socijalne zaštite u toku srednje škole. Živela je u hraniteljskoj porodici jer njena samohrana majka nije imala nikakvih materijalnih mogućnosti da je školuje. Nakon završene gimnazije, pokušala je da upiše Biološki fakultet u Kragujevcu, ali joj je nedostajao samo 1 poen da bi bila na budžetu. Centar za socijalni rad nije našao mogućnosti da joj pomogne te je ona ostala bez ikakvog obrazovanja i šanse da se zaposli. Pokušavala je da radi razne poslove, ali bez uspeha. Međutim, nikada nije prestala da se nada da će jednom uspeti da završi fakultet. Nakon što smo je kontaktirali i razgovarali sa njom, ona je izrazila želju da ponovo pokuša, uz našu sveobuhvatnu pomoć i podršku, da upiše toliko željeni fakultet.

Međutim, prilikom posete njenoj majci u njenom domu u selu gde živi, shvatili smo da osim želje za obrazovanjem, ova skromna porodica ima i egzistencijalnih problema. Naime, nisu imale nikakav izvor pijaće vode, već su se snabdevale vodom stalno moleći komšije da od njih uzimaju. Tada smo pokrenuli akciju sakupljanja novca za bunar. I nakon 3 meseca, sakupili smo polovinu potrebnog iznosa, drugu polovinu smo izdejstvovali od lokalne samouprave, angažovali smo majstore i bunar je za nedelju dana bio urađen. Sada je na redu Divnino obrazovanje.

Aleksandar


Aleksandar je mladić koji je veći deo svog života proveo u Domu za nezbrinutu decu u Beogradu. Naime, kad mu je bilo 9 godina poginuli su mu roditelji. Pošto su mu starije sestre i brat  već bili dovoljno odrasli, jedino je on morao da ostane u Domu i bude tamo sve do današnjih dana. I sigurno mu nije bilo lako...Veoma mali je ostao bez roditelja, braće, cele porodice, svog doma... Odrastao je potpuno sam i trudio se da se izbori sa svim problemima na koje svako dete nailazi-takođe sasvim sam... Vaspitači i socijalni radnici samo rade svoj posao i odu svojoj kući i svojoj porodici... Aleksandar nije imao gde da ode... Završio je osnovnu i srednju mašinsku školu, i počeo višu kada smo ga mi upoznali. Motivacija uvek nedostaje kada nemate podršku porodice. Počeo je studije na Visokoj sportskoj i zdravstvenoj školi i...stao. Ispiti nisu laki, mislio je da odustane. Pružili smo mu podršku, pokazali mu da nam je stalo do njega i da želimo da mu pomognemo. Nastavio je školovanje i sada je na samom kraju svojih studija. Honorarno radi kao ragbi trener, trudi se da nađe i neki stalan posao i započne samostalan život. Pošto će krajem ove godine potpuno izaći iz sistema socijalne zaštite, naša podrška i pomoć će mu biti veoma potrebni.

Goran


Goran je mladić bez adekvatnog roditeljskog staranja. Poznajemo ga još od kada je bio dečak. Negovala ga je baka. Nakon njene smrti, Goran je dospeo u hraniteljsku porodicu. Promenio ih je nekoliko. Mi smo ga povremeno posećivali. Nakon što je postao punoletan, na svoj zahtev je izašao iz hraniteljske porodice i počeo da živi sam u kući koju je nasledio od bake. Međutim, izlaskom iz sistema socijalne zaštite, nije više imao ni materijalnog niti bilo kakvog drugog oslonca kada je u pitanju dalje školovanje. Nakon završene srednje škole, izrazio je želju da upiše Bogoslovski fakultet u Beogradu. Uz našu sveobuhvatnu pomoć i podršku, Goran je upisao željeni fakultet, uselio se u studenstski dom i sada njegova budućnost i obrazovanje zavise isključivo od njegovog rada i zalaganja.

Igor


Igor je mladić koga smo upoznali još dok je bio sasvim mali, u prvom razredu osnovne škole, jer se najpre istakao svojom natprosečnom inteligencijom. Kada smo se malo podrobnije za njega zainteresovali, shvatili smo da je to dete koje živi jednim teškim životom, ostavljen od majke i godinu dana mlađeg brata da živi sa ocem i dedom. Otac svoju tugu, nezadovoljstvo životom i bes nije uspevao drugačije da obuzda nego uz pomoć alkohola. I sam veoma inteligentan, nije uspeo drugačije da se izbori sa svakodnevnim problemima, nemaštinom, usamljenošću nego je večeri provodio u kafani, gde je često vodio i malog Igora. A onda, u trenucima potpuno izmešanih osećanja, sav svoj bes je batinama iskaljivao na nedužno dete. I tako je Igorovo odrastanje bilo teško, u veoma skromnim uslovima, bez stalnih prihoda, bez žene u kući, sa mnogo pitanja i malo odgovora, u stalnom strahu i strepnji u kakvom će se raspoloženju otac vratiti kući.. Mi smo ga povremeno obilazili, odnosili poklone, pobrinuli se da dobije prvu rodjendansku tortu sa svećicama koju ( po njegovoj priči) nikada nije zaboravio... Kada je malo porastao, potražio je majku i brata putem jedne TV emisije, ali ljubav i pažnju koja mu je toliko nedostajala nije našao. Majka nije želela da ima kontakt sa njim jer "previše fizički liči na oca", a braća su ipak odrastala potpuno odvojeno i nije bilo moguće uspostaviti blizak odnos ni sa bratom. Vratio se svojoj svakodnevici, ponovo bez mnogo nade i vere u svetliju budućnost. Inteligenciju koju je rodjenjem dobio,na žalost, do sada nije uspeo da iskoristi.

Posle 15-tak godina, letos je on pronašao nas i ponovo smo uspostavili kontakt. Sada su sve naše snage usmerene na to da pokušamo da mu obezbedimo uslove da završi svoje obrazovanje i iskoristi Bogom danu inteligenciju i sposobnosti da bi sebi obezbedio svetliju budućnost. Neće biti lako, ali zajedničkim snagama i usmereni ka jasnom cilju-verujemo da je moguće.

Stefan


Stefanova životna priča je dramatična, kao, uostalom, i većine mladih sa kojima dolazimo u kontakt. Stefan je rođen kao vanbračno dete. Nakon majčine smrti, njega je uzela rođaka koja ga je odnegovala u Bosni. Nakon završetka osnovne škole, upisao je tamo srednju školu, ali je nije završio. Preselio se u sirotište u Zvečanskoj, ali je promena sredine i prelazak u Dom bio jako stresan za njega i nje se najbolje snašao. Pošto je rođen vanbračno, rodbina koju ima ga nikada nije prihvatila jer  predstavlja „sramotu“ za porodicu. Tako je Stefan danas su Beogradu potpuno sam i bez ikakve podrške. Pravo na majčinu porodičnu penziju nema jer nije u sistemu redovnog obrazovanja. Školovanje nije završio, stanuje na periferiji grada i pokušava da se, nekako, osamostali. Verujem da će mu naša podrška koja se sastoji u finansijkoj podršci za plaćanje školovanja i zaostalih ispita, kao i neophodnih knjiga, ali i podrška u smislu prihvatanja, brige za njega, osećaja da nije potpuno sam na svetu već da ima onih kojima je stalo do njega. Stefan je pametan momak, uz dobru  organizaciju i adekvatnu podršku, verujemo da će uskoro završiti srednju školu, a zatim i upisati fakultet. Time bi stekao obrazovanje koje će mu omogućiti lakše zapošljavanje, stekao bi samopouzdanje, osećanje da je vredan i prihvaćen, a pritom bi mogao i da nastavi da koristi porodičnu penziju do kraja studija na fakultetu. Ostaje nam da mu pomognemo i verujemo da njegov život može postati mnogo kvalitetniji, a budućnost  mnogo izvesnija nego što sada izgleda.
Srpski     English


Zvezdice

Divna


Divna je devojka koja je bila u sistemu socijalne zaštite u toku srednje škole.

Aleksandar


Aleksandar je mladić koji je veći deo svog života proveo u Domu za nezbrinutu decu u Beogradu.


Goran


Goran je mladić bez adekvatnog roditeljskog staranja. Poznajemo ga još od kada je bio dečak.


Igor


Igor je mladić koga smo upoznali još dok je bio sasvim mali, u prvom razredu osnovne škole.


Stefan


Stefanova životna priča je dramatična, kao, uostalom, i većine mladih sa kojima dolazimo u kontakt.


Aktivnosti

Naši prvi jastuci

11. Jul 2018.

Mladi Kuće mogućnosti Niš, uz pomoć drugih učesnika radionica (mladi iz društveno osetljivih kategorija) sašili su i ukrasili svoje prve jastuke.

Izložba sveća

29. Jun 2018.

U Beogradu su uspešno završene radionice izlivanja ukrasnih sveća u okviru projekta Pružanje podrške ekonomskom osnaživanju mladih bez adekvatnog roditeljskog staranja realizovanom u saradnji sa Trag fondacijom.

Snimanje emisije o Kući mogućnosti

17. Jun 2018.

U Beogradu se krenulo sa snimanjem emisije o Kući mogućnosti, ukućanima, njihovim shvatanjima, životnim pričama.